Oseng oseng tempeh (met spinazie)

Oseng oseng (ja, dat kunnen we ook schrijven als: oseng2) is een gerecht dat zijn naam niet ontleent aan de gebruikte ingrediënten, maar aan de wijze van bereiden. Vrij vertaald betekent het ‘geroerbakt’ en het is een mix van waar je ook maar zin in hebt. En voor de duidelijkheid – om je een beetje op weg te helpen, zeg maar – plakken wij er dan de naam van in ieder geval 1 ingrediënt achter. Zoals in dit geval dus: oseng oseng tempeh. Niet dat je weet wat je dan verder nog krijgt, maar die tempeh heb je alvast te pakken.

Dit gerecht kent vele varianten (maar die ga ik niet allemaal opnoemen) en onderstaand recept is er een van. Met voorbedachte rade (in dit geval niet strafbaar) heb ik alles wat ook maar een beetje op een beest(je) lijkt weggelaten omdat ik al mijn vegaterische vrienden (m/v) een plezier wil doen. Maar ik nodig iedereen uit om vooral naar hartelust te experimenteren met andere en/of aanvullende ingrediënten.

Wat hebben wij nodig?

Een plak tempeh (en dan bedoel ik zo’n plak die je bij de toko koopt)

Boemboe:
2 teentjes knoflook
ietsje minder dan een halve theelepel zout
1 theelepel laos
1 theelepel olie

Overige ingredienten:
2 sjalotjes, kleingesneden (ca 60 gram)
2 theelepels gula djawa
2 rode lomboks
1 vleestomaat
1 groot blad salam, of 2 kleintjes
1 eetlepel ketjap manis
handvol prei in niet al te dunne halve ringetjes (3 mm)
200 – 400 gram verse spinazie

Stap 1
Tempeh in strips van 1 cm dik snijden en vervolgens frituren op 170 graden totdat ze bruin en een beetje knapperig zijn. Uit laten lekken in een vergiet met keukenpapier. Overigens, for your information, ik gebruik nooit alles voor dit gerecht, meestal 2/3 of zo, de rest snoep ik weg terwijl ik aan het koken ben.

Tempeh
Tempeh strips.

Tempeh gefrituurd
Tempeh strips, gefrituurd (ook lekker om te snoepen met ketjap en sambal).

Stap 2
Alles voor de boemboe fijnwrijven in de cobek. (Die theelepel olie doe ik erbij om het oeleken iets te vergemakkelijken, heeft verder niks met smaak of zo te maken.)

Stap 3
Lomboks in de lengte doormidden snijden, zaadlijsten verwijderen en weggooien en de lomboks in halve ringetjes snijden.

Note: je kunt wat mij betreft de zaadlijsten ook gewoon laten zitten, maar dan wordt het gerecht wel beduidend meer pedis.

Stap 4
Prei in halve ringetjes snijden en even afspoelen met koud water.

Prei salam lombok
Prei, vork, salam, lombok. (Ja, snijplank, tafelkleed ook.)

Stap 5
Vleestomaat ontvellen en in kleine stukjes snijden – harde, witte kern verwijderen.

Stap 6
Verwijder de harde steeltjes van de spinazie en scheur de grote bladeren doormidden (en spoel de bladeren nog even na met koud water). Je mag zelf bepalen hoeveel spinazie je wil gebruiken, soms gebruik ik 200 gram, maar soms ook het dubbele.

Spinazie
Lekker, Popeye food!

Stap 7
Sjalotjes kleinsnijden en fruiten in 2 eetlepels olie op niet al te hoog vuur totdat ze glazig zijn. Vervolgens voeg je de boemboe en de salam toe en fruit je alles, regelmatig omscheppen, nog ongeveer 2 minuten. Dan kieper je de stukjes tomaat erbij, goed vermengen totdat alle stukjes min of meer zijn opgegaan in de massa (duurt nog geen minuut, als het goed is).
Doe het gas nu iets hoger en voeg toe:

strips gefrituurde tempeh (je mag zelf bepalen of je alle strips er doorheen gooit, zelf gebruik ik nooit meer dan 2/3)
ketjap
gula djawa

voortdurend omscheppen en ongeveer 1 minuut laten bakken, daarna gas weer iets lager en de lombok ringetjes er bijgooien. Even goed omscheppen gedurende een halve minuut en dan de prei en spinazie erbij. Het is klaar zodra jij vindt dat de spinazie voldoende geslonken is.

Serveer dit gerecht in een kommetje, al dan niet met gebakken uitjes. Lekker met witte rijst (en de rest), maar ook lekker gewoon als lunch. En gezond ook nog, deze. Hatsikidee.

oseng oseng tempeh
No animals were hurt during the process of producing the ingredients used in this dish.
(Well, at least no animals visible to the naked eye.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 reacties

 1. Heerlijk! Na zo’n 10 Indische recepten onder de knie te hebben, tijd voor weer wat nieuwe inspiratie. Inspiratie genoeg op jouw geweldige site, wat een variatie en duidelijke beschrijvingen!
  Hier thuis is er een vleeseter en een vegetariër (onder de laatste schaar ik mij), maar ik maak alles, ook de vleesgerechten. Ik hoef het zelf niet te eten en ik vegetariseer mijn portie. Lang leve de vegetarische supermarkt, waar je voor bijna elk soort vlees en vis wel een konijnenvoervariant hebt. (Ik zie overigens nu veel rode kringeltjes onder woorden komen, het woordenboek is nog niet zo vertrouwd met sommige vegetarisch-gerelateerde woorden.) En oooohh wat is dit toch een heerlijke website. Niet alleen omdat het water mij in mond loopt bij het lezen van al die lekkere recepten, maar ook omdat het zo geweldig leuk (en soms hilarisch) geschreven is. Een van de weinige sites waar ik hardop grinnikend over eten kan lezen (geeft soms ook erg bedenkelijke blikken hier thuis 😀 Ga zo door!!

  • Hallo Lokje, niet dat ik je wil ‘bekeren’ of zo, maar eet je dan ook geen trassi en petis? (En er springt een traan in mijn ooghoek bij de gedachte dat jij nooit sate kambing zal proeven…)
   Maar goed, ik begrijp het wel hoor. Het is eigenlijk speciaal voor jou dat ik van tijd tot tijd mijn best doe om er een vega-receptje uit te persen 😉

   Grrrrroet van Sjoerd

   • Ohhh sateh kambing ga ik eens opzoeken. Als het even kan eet ik ook geen trassi of petis, als ik mijn eigen eten kook, vervang ik trassi voor taotjo en petis zou vervangen kunnen worden door taoco.
    Het kan wel eens in een gerecht gemaakt door vrienden erin zijn geglipt, hoe goed ze ook rekening houden ermee. H het gerecht ook in elkaar zit, ik kan er 9 van de 10 keer een vervanging voor vinden, dus er is geen traan in je ooghoek nodig hoor! En het voelt ook niet als bekeren hoor, geen nood.
    Kan ook wel begrijpen dat mensen hier kromme tenen van krijgen en wellicht het als teloorgang van het koken vinden, maar ach zie het maar zo, ik moet het eten en de vleeseters krijgen gewoon het ‘echte’werk.
    Op de tongtongfair weer de nodige uitbreiding voor mijn keukengerei gekocht. Dus eerst stoeien met lemper, roti jala en wat nieuwe groente/vleesgerechten erbij. En van de week als het droog is even naar de toko om een magnetronrijststomer te kopen.
    Fijne zondag nog, ik ga weer wat recepten van je lezen!

   • ps. Ik voel mij vereerd dat je die moeite voor me doet, er af en toe een knijnenvoerrecept uit te persen 😀

 2. Ik heb dit recept gemaakt maar dan met tahoe was superlekker..

 3. Goedemorgen, wat een lekker recept. Wil het graag gaan maken maar kan ik ook verse laos gebruiken in plaats van poeder?

  • Tuurluk! Moet je doen, Siska, lekker, verse laos.

   En ik zal je even helpen: schilletje van de laos afschrapen (kan heel goed met een lepeltje) en dan een stukje wortel in dunne plakjes snijden, als je zo’n 10 – 12 gram aan plakjes hebt, is dat min of meer gelijk aan 1 theelepel laospoeder. De schijfjes gaan samen met de boemboe in de wadjan en voor het opdienen verwijder je ze.

   Grrrrroet van Sjoerd

 4. Heb je toevallig ook een recept voor taotjosaus? Ik kocht regelmatig bij een fantastische toko in Amsterdam tahoe/tempeh in taotjosaus. Onvoorstelbaar lekker. Helaas is die toko verdwenen. Nu probeer ik het zelf te maken, maar ik kan niet veel echt goede recepten voor de taotjosaus vinden.

  • Hoi Kitty,

   ik moet je teleurstellen want ik heb geen recept voor taotjosaus. Maar, als een soort van pleister, ik heb wel een adviestip:

   zoek (Google) op:
   “Mee Chun Bean Sauce (Taotjo)”
   en dan zie je een paar adressen waar je het kunt bestellen/kopen.

   (of anders gebruik je deze link: http://tjinstoko.eu/nl/andere-smaakmakers/26-mee-chun-yellow-bean-sauce-taotjo-200ml.html)

   Grrrrroet van Sjoerd

   • Hartelijk dank, Sjoerd voor je tip. Dat potje heb ik al, maar dat is niet het enige ingrediënt voor een goede taotjosaus. En gelukkig voor mij, kan je die potjes in Amsterdam overal vinden.
    Ik ga verder op zoek naar het ultieme recept en laat het je weten als ik het gevonden heb. 🙂
    Ik stort me dit weekend dan maar even op je recept voor ketoprak, want dat vind ik ook een overheerlijke schotel. En, ik ben niet eens een vegetariër. 🙂

 5. Hoi Sjoerd,

  Ik heb een (dom?) vraagje…. wanneer gebruik je tempeh en wanneer ga je voor tahoe?
  Alvast bedankt voor het antwoord.
  Gr, Tonny

  PS Je hebt een prachtige site!

  • Tahoe heeft meer substantie dan smaak, tempeh daarentegen heeft substantie (je moet er echt op kauwen) en een duidelijk aanwezige smaak. Tahoe vult niet echt, maar van tempeh zit je al snel vol, het is beduidend voedzamer en gezonder (als ik bijvoorbeeld oseng oseng zou maken met tahoe i.p.v. tempeh, zou ik na een uurtje alweer honger hebben).

   Tahoe, zoals bijvoorbeeld sambal goreng tahoe, is dus erg geschikt als bijgerecht omdat het een smaak toevoegt aan de (mini) rijsttafel zonder echt te vullen. Ha, dan kun je dus meer eten!
   Maar goed, dat wil niet zeggen dat tempeh ongeschikt is als bijgerecht (sambal goreng tempeh kering is hartstikke lekker als bijgerecht), maar daar gebruik je dan maar heel weinig van.

   Tahoe gebruik ik altijd als aanvulling op rijst en vlees en groente, daar waar ik tempeh niet als aanvulling maar eerder als vervanger zal gebruiken (van vlees dus). En voor de rest geldt: soms heb ik zin in tahoe, en soms heb ik zin in tempeh.

   Djeezus wat een lang antwoord…
   Ik hoop dat je er iets wijzer van geworden bent, Tonny 😉

   Grrrroet van Sjoerd

   • Dank je Sjoerd voor het snelle antwoord! Ik kan er wat mee. Als verkenner van de Indische keuken zie je al gauw door de boom2 het bos niet meer. Ik heb nog een vraag….. als je bij een toko aan het snuffelen bent, kom je al gauw een enorme hoeveelheid aan soorten sambal tegen. Kun je daar iets over vertellen? Zelf vind ik behoorlijk pittig wel lekker, maar mijn twee kinderen denken daar heel anders over. Wat is dan bijvoorbeeld een mooie middenweg? Welke merken raad je aan?

    Een hartelijke groet uit het oost’n

    Tonny

    • Wat mij betreft is sambal oelek verplicht aanwezig in de keuken van de Indo(food)-kok. Sambal oelek bevat (o.a.) zout, maar verder geen andere smaken en dat maakt dat ‘ie geschikt is voor elk gerecht. Sambal oelek is eigenlijk de basis-sambal, alle varianten daarop (zoals sambal trassi, sambal jeruk (djeroek), sambal peteh, sambal badjak, sambal kecap, etc, etc) hebben elk hun eigen smaak en daardoor dus niet per se geschikt voor elk gerecht.

     Qua merk heb ik voor de sambal oelek geen duidelijke voorkeur, meestal heb ik Koningsvogel, soms ook Flower Brand. Dat laatste merk heeft ook ‘sambal tjabe rawit rood’ in het assortiment, lekker pedis voor gevorderden.

     Enfin, ik zeg: koop een pot sambal oelek om mee te beginnen. En misschien een pot sambal tjabe rawit lekker helemaal alleen voor jezelf 😀