Saucijzenbroodje Slomo

Zoals je ziet, kan ik het niet laten: weer een nieuwe snack! Saucijzenbroodjes met een vulling van gekruid gehakt met aardappel, spinazie, kaas en gekookt ei. Als je van saucijzenbroodjes houdt, en dan bedoel ik lekkere saucijzenbroodjes en niet van die flauwe fabriekshappen, moet je deze variant echt eens uitproberen. Het is een makkie om ze te maken en de smaak is geweldig, vooropgesteld dat je spinazie lus. En gehak. (Ja, ik woon in Utreg.)

Over fabriekshappen gesproken. Als vakantiekracht heb ik ooit een poosje gewerkt in de snackfabriek van een bekend warenhuis. Er werkte daar een leuk meisje (‘Hoi, ik ben Annabel, maar iedereen noemt mij Anna.’) waarmee ik in de avondploeg zat. Zij was een beetje een klunsje want altijd ging er wel iets mis: grote pleister op haar voorhoofd want tegen een stelling aangebotst, pleister om haar vinger want gesneden aan scherpe blikrand, zere kont want uitgegleden in een plas struif van op de grond gevallen eieren, en ga zo maar door. Op een keer kwam ze naar mij toe om te vertellen dat ze een pleister was kwijtgeraakt in de deegmachine. “Djeezus, Anna,” zei ik. “Tja,”zei Anna,”ik kon er niks aan doen.” En ik was het met haar eens, Anaconda niks aan doen. Enfin, wij naar de ploegbaas, maar zijn reactie verbaasde ons. “Ach, er valt wel vaker iets in dat deeg, daar ga ik de machine niet voor stopzetten.”
Ieuw!

Goed, beter zelf maar snacks maken. Nog lekkerder ook.

Boemboe
1 teentje knoflook
halve theelepel ketoembar
iets minder dan een kwart theelepel djinten
halve theelepel laos
stukje trassie bakar
iets meer dan een kwart theelepel zout
beetje versgemalen peper
2 theelepels sambal oelek

stukje trassie bakar
Stukje trassie bakar. (Voor alle duidelijkheid: ik heb het hoekje gebruikt, niet dat grote stuk.)

Overige ingrediënten
250 gram rundergehakt
ca 250 gram bladspinazie*
50 gram Old Amsterdam, geraspt
80 gram verkruimelde aardappel (kruimige aardappel)
3 a 4 gekookte eitjes, in plakjes gesneden
50 gram gepelde ui
half theekopje melk (volle of halfvolle melk, maakt niet uit)
een pakje bladerdeeg

*) ik heb een zak voorgewassen spinazie gebruikt van 300 gram, maar omdat ik de dikke steeltjes heb verwijderd (en lelijke blaadjes ook) hield ik iets van 255 gram over.

Stap 1
Aardappel koken en af laten koelen – let er op dat ‘ie niet klef wordt dus leg ‘m op een rekje of zoiets. Vervolgens, zodra de aardappel koud is, prakken en door het gehakt mengen.

aardappel moet drogen
Aardappel droogt en wordt niet klef want geen last van condensvorming.

Stap 2
Alles voor de boemboe vermalen/fijnwrijven en in de blender/cobek.

Note: je kunt beter een cobek gebruiken want met een blender kun je, bijvoorbeeld, ketoembar en djinten niet goed vermengen.

Stap 3
Ui kleinsnijden en fruiten in 4 theelepels olie gedurende 1 minuut – ui mag niet bruin worden. Vervolgens doe je de boemboe erbij en fruit je alles nog 2 minuten op gematigd vuur. Gas uit en alles op een schoteltje (of zoiets) scheppen, af laten koelen en dan door het gehakt kneden.

boemboe
Boemboe.

Stap 4
1 theelepel olie in de wadjan scheppen, wadjan op de grootste pit, gas op laag en 2 minuten wachten. Vervolgens de spinazie toevoegen en alsmaar omscheppen totdat het geslonken is. Kieper de spinazie in een zeef om het meeste vocht kwijt te raken (een beetje aandrukken helpt), schep het vervolgens op een diep bord en schenk de melk erbij. Even goed omscheppen en dan 5 minuten zo laten staan. Mik het daarna weer in de zeef. Druk de spinazie aan om zoveel mogelijk melk kwijt te raken, daarna snij of knip je de spinazie in kleine stukken en leg je het op een snijplank. Pak 2 velletjes keukenpapier, leg het op de spinazie en druk het aan. Herhaal dat een keer of 6 (met telkens nieuwe velletjes keukenpapier he) en snij dan reepjes van de plak spinazie van ongeveer 2 cm breed. Klaar. Spinazie in een bakje en in de koelkast zetten.

spinazie net uit de wadjan
Spinazie net uit de wadjan.

spinazie in de melk
Spinazie in de melk.

droogdeppen
Spinazie droogmaken.

spinazie drooggedept
Drooggedrukt. Deze plak in reepjes snijden, in een bakje doen en dan in de koelkast zetten.

Stap 5
Na ongeveer een 1 uur haal je de spinazie uit de koelkast (als het goed is, is de spinazie nu koud) en dan meng je ’t door het gehakt. Ook de kaas meng je nu door het gehakt. Zet het gehakt in de koelkast en laat het daar minstens 1 uur staan.

Note: ik gebruik Old Amsterdam, maar neem gerust je eigen, favoriete kaas.

alles vermengd
Gehakt vermengd met de boemboe, aardappel, kaas en spinazie.

Stap 6
Zet de oven aan op 220 graden, onder- en bovenverwarming.

Stap 7
Leg een pak bladerdeeg op het aanrecht en laat het ontdooien.

Adviestip: bladerdeeg is het makkelijkst om mee te werken wanneer het nog net niet helemaal is ontdooid.

Stap 8
Haal het gehakt uit de koelkast maak saucijzenbroodjes. Vergeet vooral niet een paar plakjes gekookt ei op de vulling te leggen voordat je het bladerdeeglapje dichtvouwt want het is echt een gehannes van jewelste om die plakjes ei er naderhand nog in te proppen.

stap 1
1. Vulling op een plakje bladerdeeg.

stap 2
2. Plakjes ei op de vulling.

stap 3
3. Bladerdeeg dichtvouwen.

stap 4
4. Met een vork het randje aandrukken.

Stap 9
Maak een eikluts-mix van 1x eiwit met 2x eierdooier (even een beetje schuimig opkloppen) en kwast de broodjes daarmee in – onderkant hoeft niet hoor. Broodjes op een bakplaat met bakpapier in de oven, middelste slede, gedurende 19 minuten. Misschien 18. Zie maar.

Veel plezier!

saucijzenbroodjes
Saucijzenbroodjes met gekruid gehakt, spinazie en kaas. Smullen!

Tot slot nog even een kijkje in de binnenkant…

binnenkant
Lekker! Gekruid gehakt, eitje, spinazie en gesmolten kaas. Mmmm…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 reacties

 1. ik heb dit broodje eerder gemaakt en de volgende keer doe ik iets meer kruiden er in. Verder verkruimel ik het gekookte ei en meng het onder het gehakt. Lijkt me ook lekker. Verder weer een lekker recept !

 2. Ziet er lekker uit, ga ik dit weekend eens proberen. Slomo, de aardappel zit er in om er voor te zorgen dat de vulling niet te nat is / blijft?

 3. hoi sjoerd ik heb dit recept gemaakt erg lekker. kan ik dit i.v.m. de spinazie gewoon opwarmen. het is niet opgekomen gisteren en ik heb weer honger.

  • Hallo Erik,

   het opnieuw verwarmen van spinazie is niet per se ongezond, het ligt er maar aan hoe snel de spinazie werd afgekoeld na de eerste keer verwarmen.
   Mijn vuistregel is dat gekookte/gestoomde/gewokte bladspinazie binnen 15 minuten afgekoeld moet zijn, dan durf ik het met een gerust hart op een later tijdstip (een paar uur later, of een dag) weer opnieuw te verwarmen.

   Koud geworden saucijzenbroodjes (met spinazievulling) gooi ik trouwens altijd weg, ik maak dan gewoon nieuwe. (Mijn vriendin eet ze echter gewoon koud nog op, maar zij spoort niet.)

   Heb je hier iets aan?

   Grrrrroet van Sjoerd

   • jazeker weer wat geleerd. 1 koud op gekaand (best te doen) de rest ligt in de kliko. maar ik heb weer verse in de oven. kon ik mooi mijn nieuwe cobek uitproberen

 4. Hallo Sjoerd, de broodjes gemaakt! Prima recept, iedereen (buren, vrienden, familie, kennissen, enz.) zeer enthousiast. Van de overgebleven vulling “bitterballen” gemaakt, geklopt eitje, paneermeel en zo…. je kent het wel …. ook een aanrader …. heerlijk met de sambal badjak van de lokale toko

 5. Kokki Besar, even t.v.v. misverstanden, je braadt het gehakt dus NIET eerst aan, het gaat rauw in het saucijzenbroodje…

 6. Kokki, waarom leg jij de spinazie eigenlijk in de melk?

  • Hoi Cees,

   er zit een zuur in spinazie waar veel mensen stroeve tanden van krijgen. Dat zuur heeft echter ook nog een andere eigenschap: het bindt graag aan kalk. Vandaar dus die melk.

   Grrrroet van Sjoerd

   • Duidelijk dank je wel Sjoerd, Nu hier alleen nog op zoek naar de goede maat (plakjes) bladerdeeg

   • De perfecte tip!! Heb toevallig gisteravond weer eens verse spinazie gegeten en altijd weer de rillingen over mijn rug van die stroeve tanden. Scheelt de helft van mijn eetplezier haha!
    Melk it is….thanks!!

 7. Vergeet het papiertje niet van het bladerdeeg te pulken, wordt anders flink kauwen!

 8. Hahahaha je zou maar een bebloede pleister terugvinden in je saucijsje!
  Binnenkort dit recept maar een keer maken, lijkt me heel lekker!