oerap oerap, Indisch groentegerecht

Het is niet dat ik er per se op zit te letten, maar het valt mij op dat mensen herrie maken terwijl ze groente eten. Dat geknaag op knapperige kool of wortel, echt debiel. Maar nu doe ik daar zelf – een tijdje al – ook aan mee. Sterker nog, ik drink zelfs een paar flessen wortelsap per week. Bugs Slomo Bunny. Ook in dit nieuwe jaar doe ik enthousiast gezond; nog steeds niet roken, niet drinken (nou ja, bijna niet) en regelmatig groente eten. Omdat ik in de Green Zone zit, ben ik serieuzer dan ooit op zoek naar spectaculinaire groentegerechten en hier heb ik er eentje: oerap oerap.

Oerap oerap (urap2), is niet vegaterisch want trassie. Jammer joh, maar het is niet anders. Oerap oerap lijkt, zo op het eerste gezicht, een beetje op petjel en karedok, echter, het grote verschil is dat er bij oerap oerap geen pindasaus zit. Wat er wel in zit, is kokos, en niet zo’n beetje ook. Dat, samen met o.a. djeroek poeroet en kentjoer, maakt oerap oerap uniek qua smaak. Echt vre-se-lijk lekker.

Kom, ik zal jullie niet langer ophouden. Wat hebben wij nodig?

Groenten
bladspinazie, ik gebruikte een zak van 300 gram
boontjes, ca 300 gram
tauge, ca 300 gram
kleine, witte kool
een stuk of 8 wortels

Boemboe
sjalotjes, gepeld 40 gram
3 teentjes knoflook
1 theelepel kentjoer (poeder)
halve theelepel zout
2 grote, rode lomboks
4 rode rawits
7 kleine blaadjes djeroek poeroet
1 theelepel trassie

Overige ingrediënten
150 gram geraspte kokos (kant en klaar, uit een zakje)
santen: 60 gram kokoscreme opgelost in 150 ml heet water
2 eetlepels gula djawa
3 blaadjes salam

Voordat we gaan beginnen met koken nog even dit:
wanneer je tauge hebt gekocht, moet je na thuiskomst direct beginnen met het schoonmaken: bruine staartjes eraf en ook de bruine vliesjes. Vervolgens spoel je de schoongemaakte tauge een paar keer af met veel en koud water en daarna bewaar je ze in een pannetje water (met deksel erop) in de koelkast. Dit ritueel is verplicht. 

Stap 1
Maak de santen: snij 60 gram af van een stuk kokoscreme, leg ’t in een maatbeker (of zoiets) en schenk er 150 ml kokend water bij. Even roeren om het oplossen te bevorderen.

Stap 2
Doe 150 gram geraspte kokos in een kommetje/bakje/whatever.

Stap 3
Mik de lomboks in een potje of pannetje en gooi er kokend water bij, zorg ervoor dat ze ondergedompeld blijven en laat ze zo ongeveer 5 minuten staan. Daarna afspoelen met koud water, doormidden snijden en zaadlijsten verwijderen.

lombok zonder zaadlijst en pitjes
Kijk mama, zonder zaadlijst.

Stap 4
Verwijder de nerfjes van de blaadjes djeroek poeroet. Als je geen kleine blaadjes hebt (zie foto hieronder), pak je een handvol grote en snij je daar zorgvuldig kleine blaadjes van. Okee?

klein blaadje djeroek poeroet
Naast de vork: klein blaadje djeroek poeroet.

Stap 5
Gooi alles voor de boemboe in de cobek/blender en wrijf/maal het fijn. (Heb ik al eens gezegd dat het fijnwrijven/fijnmalen makkelijker gaat als je er een beetje water bij doet?) Verhit 2 eetlepels olie in de wadjan en fruit de boemboe, samen met de 3 blaadjes salam die je eventjes helemaal verkreukeld hebt, gedurende 3 minuten op gematigd vuur. De boemboe mag niet wild spetteren en de bedoeling is dat de boemboe uiteindelijk niet meer waterig is (zie note hieronder). Vervolgens kieper je de santen erbij, even goed roeren, dan de gula djawa ook erbij en breng nu alles, al roerend, langzaam aan de kook.
Zodra het kookt, gooi je de geraspte kokos erbij. Goed roeren, en dan de pan op de kleinste pit met gas op laag (geen deksel).


Na de santen ook de gula djawa erbij.

Note: als je water hebt toegevoegd om het fijnwrijven/fijnmalen te vergemakkelijken, moet je ervoor zorgen dat dat water ook weer verdwijnt tijdens het fruiten van de boemboe. Als het slechts een beetje water was, verdampt het tijdens het fruiten heel snel al, maar als het meer dan een beetje was, verdampt het minder snel; de boemboe moet dus van ietwat waterig naar beduidend minder waterig, het klinkt logisch maar veel mensen vergeten dat.

geraspte kokos erbij
Kelapa bai? Ik roer de geraspte kokos er doorheen en dan gaat de wadjan op de kleinste pit.

Stap 6
De wadjan staat dus nu op de kleinste pit met gas op standje laag. Schep nu regelmatig de kokosbende om; je moet voorkomen dat het aanbrandt en je moet er tevens voor zorgen dat de hele bende een beetje droger wordt. Blijf gedurende 10 minuten regelmatig omscheppen (spreid de kokosbende daarbij uit op de zijkant van je wadjan, laat het een tel of twintig zo liggen en schep dan weer alles om, etc, etc.) Het is overigens niet de bedoeling dat het echt droog wordt zoals seroendeng. De kokosmix voor oerap oerap moet een beetje vochtig (maar zeker niet kletsnat). Tot slot: haal de blaadjes salam eruit en gooi ze weg, hun taakje zit erop. Zet het gas uit en laat de kokosmix nog eventjes in de wadjan uitdampen. Schep het daarna in een kom of bak.

kleinste pit en droger laten worden
Gedurende 10 minuten omscheppen en laten drogen. omscheppen en laten drogen, etc.

kokosmix
Zoals je ziet, de kokosmix is niet kurkdroog maar ook niet nat.

Stap 7
Als je net als deze ninja turtle een heuse multi tasker bent, kun je tijdens de handelingen met de boemboe, santen en geraspte kokos ook een paar dingen doen met de groenten. Ben je echter meer turtle dan ninja dan kun je maar beter het stappenplan volgen.

Goed, stap 7 dus. Doe dingen met de boontjes en zorg ervoor dat je uiteindelijk gewassen stukjes hebt met een lengte van minimaal 24 en maximaal 32 milimeter. Lange boontjes horen niet thuis in dit gerecht. Kook ze beetgaar, spoel ze af met koud water opdat de kook er afgaat en bewaar ze in een bak of kom met keukenpapier. De bedoeling is dat de boentjies zo droog mogelijk worden.

Adviestip: als je net als ik een vrouw hebt die structureel niet wil luisteren, kun je het snijden van de boontjes maar beter zelf doen (zie foto hieronder).

boontjes gesneden en gewassen
Sommige stukjes zijn irritant langer dan het voorgeschreven maximum. Erg jammer.

Stap 8
Snij de kool in dunne strips, zoiets als zuurkool maar dan niet zo lang.

Stap 9
Snij de wortels in niet al te lange, dunne strips (Julienne).

Stap 10
Maak de tauge schoon (bruine staartjes eraf, bruine hoodies ook) en bewaar ze in een bakje water.

tauge schoongemaakt
Het blijft een nare klus, dat schoonmaken, maar het moet en is echt de moeite waard.

Stap 11
Was de spinazie (misschien hoeft dat niet omdat je voorgewassen spinazie hebt gekocht) en verwijder de dikke stelen. Bewaar de blaadjes in een kom of bak.

groenten
Groepsfoto: boontjes, wortel, tauge, witte kool en spinazie.

Stap 12
Gooi de tauge in een zeef en blancheer ze; hoeft niet langer dan 10 tellen. Direct afspoelen met koud water en uit laten lekken in een kom of bak met keukenpapier.

Gooi de wortelstrips in een zeef en blancheer ze; hoeft maar een paar tellen. Direct afspoelen met koud water en uit laten lekken in een kom of bak met keukenpapier.

Gooi de koolslierten in een zeef en blancheer ze; niet te lang want ze moeten knapperig blijven (2 handjesvol koolslierten blancheer ik ongeveer 8 tellen). Direct afspoelen met koud water en uit laten lekken in een kom of bak met keukenpapier.

Loop door het huis en probeer zo nauwkeurig mogelijk in kaart te brengen hoeveel eters er meedoen. Maak vervolgens een inschatting van de benodigde hoeveelheid boontjes, wortel, tauge, kool en spinazie.
Even een voorbeeld ter verduidelijking:
ik pak voor twee personen koolslierten en die blancheer ik. De rest van de koolslierten doe ik in een afsluitbaar bakje, dat bewaar ik in de koelkast voor de volgende dag. Of de dag daarna. Datzelfde ritueel doe ik ook met de boontjes en zo. Ergo, ik gebruik dus niet alles in 1 keer. En jij waarschijnlijk ook niet.

Stap 13
Verhit 1 eetlepel olie in de wadjan (wadjan op de grootste pit, gas op ietsje hoger dan standje laag) en gooi dan de boontjes, kool, wortel en spinazie erbij (nee, de tauge nog niet). Even een paar keer omscheppen en dan kokosmix erbij: de hoeveelheid kokosmix die je toevoegt, hangt af van de hoeveelheid groente. Je moet het maar gewoon uitproberen. Hoe dan ook, kokosmix erbij en dan nog even omscheppen (de spinazieblaadjes moeten krimpen en ietsje slap maar mogen geen sneue, groene friemeltjes worden) en tot slot de tauge erbij. Voorzichtig even omscheppen en klaar.

Note: het is bij deze stap de bedoeling dat je de groente vermengt in de wadjan en tegelijkertijd verwarmt, het is niet de bedoeling dat alles gebakken/gekookt wordt dus het vuur mag beslist niet te hoog – uiteindelijk moet zowel de groente als de kokosmix een klein beetje warm zijn (lauw is zelfs okee) maar niet heet.

urap2 dan perkedel djawa
Portie voor Slomo: in zo’n bakje met groente (diep bakje van de Chinees) zitten ongeveer 6 eetlepels kokosmix.

Hieronder een fotoserie van het verhaal van stap 13.

1
1. De benodigde hoeveelheid groente in de wadjan (een paar keer omgeschept en alles is inmiddels een klein beetje warm, de blaadjes spinazie beginnen al te krimpen). De tauge zit er nog niet bij!

2
2. Kokosmix (hoeveelheid naar eigen inzicht) erbij en even omscheppen.

3
3. Tauge erbij en even omscheppen.

4
4. Klaar. (De hoeveelheid op de foto is voor vier personen.)

Oerap oerap serveer je, per persoon, in een kommetje, bakje of op een bordje. Iedereen kan dan, als ze willen, zelf nog wat kokosmix toevoegen. Dit gerecht laat zich prima combineren met Javaanse balletjes. (<– klik of tap, dan verschijnt de pagina.) Rijst kan (nasi kuning!), maar ik eet oerap oerap met alleen die balletjes erbij. O, trouwens, kan ook heel goed met sate babi. (<– klik of tap, dan verschijnt de pagina.)
Lekkerrrrrrr!

oerap oerap met Javaanse balletjes
U kunt gerust even kwijlen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 reacties

  1. Jeetje wat heerlijk. Jouw site stond al een tijdje op het lijstje om eens wat van te koken. Deze Urap Urap gemaakt samen met de sambal goreng tempeh en wat een lekkernij was het zeg! Ik waande mij weer helemaal in Indonesië met deze gerechten. De zwoele zomeravond en de onderburen die een fikkie aan het bouwen waren maakte het al helemaal af. Oprecht, het smaakte net als daar en dat is een groot compliment. Volgende keer ga ik ook de Frikadel Djagung erbij bakken, en daarna langzaam maar zeker de hele site afstruinen. Super bedankt Sjoerd!

  2. Hallo
    Allereerst dank u wel voor de recepten
    Ik ga het vandaag uitproberen.
    Heb er nu al zin in.

    By the way….wat geeft u uw recepten grappig weer. Met mikken en gooien en met Ninja Turtel blijft het recept wel hangen.

    Met vriendelijke groet.
    Edith Smith

  3. Cynthia Voormeij

    Hi Slomo; lekker al je recepten! Ik gebruik een beetje vissaus inplaats van Trassie. Ook goed/ lekker hoor. 🙂

    • Grappig, vorige week nog greep ik hopeloos mis toen ik trassie nodig had (ik maakte sg tahoe), ik gebruikte toen petis als vervanger maar dat kan lang niet altijd want het moet wel passen bij het gerecht. Vissaus als onderdeel van een sausje is lekker bij (Vietnamese) loempia’s, maar verder is het mij te visserig. Maar hee, als jij ’t lekker vindt, zeg ik er verder niks van. (Maar koop toch maar even snel wat pakjes trassie, ja.)

      Grrrroet van Sjoerd

  4. Tom Klaassens

    Ik heb jouw site vandaag ontdekt en ik ga er zeker uit koken. Jouw humor en taalvaardigheid vind ik geweldig. Je hoort nog van mij.?

  5. Halo Kokkie besar!
    Misschien een tip, welke ik van een Balinese kok mocht ontvangen, en ik geef het graag door.
    Bij stap 5 adviseert u om ‘wat water toe te voegen’ om het wrijven of blenderen makkelijker te maken. De kokkie pienter leerde mij om in zo’n geval iets olijfolie toe te voegen in plaats van water. Dan spettert het niet als je het later gaat gorengen.

    Hartelijke groet, en terima kasi voor al de uitgebreide beschrijvingen! Dan kan ik het zelfs.
    Frank

    • Hoi Frank,

      de belangrijkste reden dat ik wil dat er water aan de te maken boemboe wordt toegevoegd, is dat het dan later in de wadjan gaat spetteren als het vuur te hoog staat; het is een ingebouwde beveiliging tegen een te hoge temperatuur van de olie – een boemboe, met name de aanwezige knoflook, kan snel verbranden en dat proef je.

      Grrrrroet van Sjoerd

      P.S. Het is mij een raadsel waarom die Balinese kok de smaak van olijven aan zijn boemboe toevoegt…

  6. leuke maaltijden, wil graag meer opgestuurd krijgen.

  7. Zooo!! Weer zó lekker gegeten!!! Dit keer je Oerap, Oerap. Andere keren heel veel andere recepten van je geprobeerd, waarbij ik al het vlees heb vervangen voor vegan-alternatieven (je snapt waarom gok ik 😉 ). Steeds mezelf volkomen overeten, omdat je recepten super zijn. Daar zijn m’n vrienden, die met regelmaat aanschuiven bij ons aan de eettafel het helemaal mee eens. M’n vriend(je) Hein ook!! Dus, daarom, mijn dank!!!! En blijf vooral lekker koken!!! En posten!!

    Lieve groeten!!!

    Bernie (Bernadette).

  8. Woah Kokki Slomo, dit klinkt echt bizar lekker, ga ik morgen eens proberen te maken. Misschien met je tempeh sambal goreng kering erbij.
    Je site is trouwens sowieso geweldig, echt een verrijking van mijn leven.

  9. Ronald van Loenen

    Waarom de lomboks eerst in heel heet water?

  10. Wat heb je met de Gula Jawa gedaan? opgegeten?

    • Naaaaaah, Cornelis, dat je dat niet gezien hebt! Het staat hartstikke duidelijk vermeld bij stap 5…

      Okee, ik ben een sukkel. Maar ik heb het zojuist gefixt.
      Goed opgelet! Bedankt.

      Grrrrroet van Sjoerd